Idealny blat do kuchni

Wybór funkcjonalnych i trwałych mebli kuchennych to jedno, osobnym często problemem jest wybór blatu kuchennego. Blat musi być bowiem niezwykle odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, musi być łatwy do czyszczenia, także silnymi środkami. Jaki blat wybrać, gdy chcemy by nasze meble kuchenne służyły jak najdłużej?

Blat z granitu jest najbardziej odporny i najtwardszy. Nie szkodzi mu nawet uderzanie młotem, nie trzeba go impregnować. Niestety koszt to nawet 600 zł za 1 metr kw.

Blat kamienny nie jest już tak idealny jak granitowy. Marmurowe bardzo łatwo zaplamić nawet sokiem z owoców.

Blat kompozytowy czyli wykonany z minerałów i żywic syntetycznych. Najpopularniejsze kompozyty to corian, marlan, kerrock i top stone. Trwałe prawie jak granit, ale można je dowolnie formować, często też z kompozytów robiony jest zlewozmywak, który stanowi część blatu. Są łatwe do czyszczenia ale o wiele droższe niż granit – nawet 1500 zł za metr kw.

Blat ze szkła – trwały, może być matowy lub przezroczysty, trzeba uważać jednak, gdy uderzamy w nie tłuczkiem. Są droższe od blatów granitowych.
Blat z konglomeratów, czyli z kamienia syntetycznego. Odporny na wilgoć, wysoką temperaturę, środki chemiczne, ale nie na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, mogę też się szybko ścierać. 1 metr kw blatu kosztuje ok. 350 zł.

Blat metalowy – najtrwalsze są aluminiowe i ze stali kwasoodpornej, inne są już mniej trwałe, nawet na zarysowania, po jakimś czasie mogą nawet korodować. 1 m takiego blatu o szerokości 60 cm kosztuje od 300 zł.

Blaty drewniane są wrażliwe na wysoką temperaturę, łatwe na zarysowania, różnie mogą znosić wilgoć. Najlepsze są jednak te z drewna merbau, tek, iroko lub dębu.

Blaty laminowane to najtańsze rozwiązanie. Odporne na plamy, temperaturę, detergenty, ale nie na zarysowania. Zalane wodą mogą się brzydko odkształcać.